Pénteken és szombaton élőzenével várunk minden kedves vendéget!

....Térj be hozzánk vándor....

 

Éttermünk az osztrák határtól 300 méterre a bozsoki szőlőhegyen helyezkedik el. Az igazán patináns, magyaros csárda közvetlenül az erdő szomszédságában panorámás, 120 férőhelyes teraszával páratlan élményt nyújt az ide látogató vendégeknek.

Szeretettel köszöntünk minden betérő vendéget kis hajlékunkba, reméljük kellemesen telik majd a nálunk töltött pár óra. Mi szeretnénk megőrizni és feleleveníteni a régi magyar konyha ízeit és hangulatát.


Ha visszatekintünk a távoli múltra, rájövünk, hogy - bár megváltoztatva, finomítva - sok hagyományos receptünk ma is él a magyar konyhaművészetben. A halászlétől - amelyet hajdan még paprika nélkül, de bográcsban főztek őseink -, a füstölt, nyárson sütött húsokig, tejföllel behabart savanykás levesektől a honfoglalás után háziasított vaddisznó húsából készített sonkáig, kolbászig az ősi magyar ételek, ízek sokfélesége, amely kedves a mai ízlelőbimbóknak is.

Nem is tagadhatnánk, hogy az ősi örökség egy évezredes történelme során számtalan, sokféle külső behatás által módosult. Mátyás király korában a 15. században az itáliai konyha hatása finomította, gazdagította a magyar étkezést - hiszen Aragóniai Beatrix, Mátyás király hitvese számos szakácsot, cukrászt hozott magával. Ez idő tájt csaknem mindent lében, mártásban tálaltak. Ezeket erősen fűszerezték. Valójában a mai magyar háziasszony is legszívesebben így készíti el az ételeket.
A török hódítás kora keserves volt, konyhánk mégis új ízekkel gazdagodott. A legfontosabb változást a paprika megjelenése okozta, de a török időkben honosodott meg a paradicsom és a kukorica is.

A jó magyar konyha mindeközben nem csak fejedelmi udvarokban és nemesi kúriákban volt jelen; a nép kosztja is ízletes és változatos volt, már amennyire a körülmények lehetővé tették. Az egyszerűség sohasem jelentett egyhangúságot a magyar étkezésben. Anyáink, nagyanyáink, dédanyáink értettek hozzá, hogy sok munkával, törődéssel ízessé és változatossá tegyék konyhájuk főztjét.

Az ő példájukat szeretnénk mi is követni, figyelembe véve, hogy időközben a technika fejlődött, az idő felgyorsult, s e változások következtében étkezési szokásaink is módosultak. Azt nem állítjuk mi sem, hogy teljesen megváltoztunk volna, hiszen a magyar ízeket szeretjük ma is a legjobban. Akárhány esztendősek vagyunk, édesanyánk főztje esik a legjobban, arra emlékszünk a legszívesebben. És ezt szeretnénk mi is megőrizni s Önöknek „tovább adni“, amihez jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánunk:

Tóth Ernő, Tóth Gábor 
 
   
 
developed by Wakelite Web
Bemutatkozás - Étlap - Galéria - Vendégkönyv - Elérhetőségek